Ouders

40% van de studenten heeft spijt van de studiekeuze! Dit is de belangrijkste reden waarom studenten voortijdig hun studie verlaten. Wat doet úw zoon of dochter om dit te voorkomen? Kei zoekt samen met uw zoon of dochter naar zijn of haar talenten. Hierdoor is er veel minder kans op het voortijdig staken van de studie. Een oriënterend gesprek is zinvol als onderstaande vragen u en uw zoon of dochter bezighouden.

Uw zoon of dochter:

 • Ziet door de bomen het bos niet meer.
 • Heeft onvoldoende zicht op eigen capaciteiten.
 • Stelt zich te afwachtend op.
 • Ziet onvoldoende perspectief.
 • Wil graag een bepaalde opleiding maar twijfelt aan de haalbaarheid.
 • Voelt zich niet prettig op school.
 • Is onzeker over de profielkeuze.
 • Is bij gebrek aan een perspectief niet meer gemotiveerd

Uiteindelijk verlaat 40% van leerlingen en studenten in het beroeps en universitair onderwijs de opleiding zonder diploma. Ze beginnen aan een nieuwe studie of vaak ook helemaal niet meer. De oorzaak van deze verspilling van geld en talent wordt o.a. gezocht in het onvoldoende voorbereid zijn op het maken van een studiekeuze. Een studiekeuzeonderzoek levert naast een persoonlijk, ook een groot financieel rendement op als uw zoon of dochter daarmee een verloren jaar kan winnen.

5 tips voor ouders

Vijf tips voor ouders over ‘gaan studeren?’

 • Welke keuzes heeft uw kind? Er zijn heel veel studies. Snuffel eens op studiekeuzesites, de Keuzegids, sites van opleidingen.
 • Welk niveau past bij uw kind? Past uw kind op het mbo? Het hbo? Of de universiteit? Is uw kind vooral praktisch? Of is het een boekenwurm?
 • In welke stad? Op de eerste plaats komt de studie en dan pas de stad.
 • Wie ben ik, wat kan ik, wat wil ik, wat past bij mij? Dit is dé basis voor alle keuzes in de (studie) loopbaan.
 • Wat wil je later worden? Zet kleine stappen. Kijk vooral naar de studie. Die baan komt pas later.

Studiekeuze: hoe pak je het aan?

Kiezen kan lastig zijn. Je kunt het effect van je keuze pas echt ervaren als je de stap hebt gezet. Maar als je jezelf redelijk kent en allerlei opties hebt verkend, ga je goed van start.

1. Ken jezelf en wat je belangrijk vindt

Je interesses: Wat doe je graag? Wat inspireert je? Waar praat je vaak over en kijk je naar? Maak een studiekeuzetest. Je capaciteiten: Waar ben je goed in? Zet je goede eigenschappen en kwaliteiten op een rij. Je wensen: Wat vind jij belangrijk bij een studie? Maak een lijstje met criteria: inhoud, hbo/wo, carrièremogelijkheden, stad enz. Praat erover met anderen die je goed kennen.

2. Verken de mogelijkheden

Kijk op websites van mbo, hogescholen en universiteiten welke studies je leuk lijken. Bezoek veel open dagen en proef daar de sfeer en de verschillen tussen mbo, hbo- en wetenschappelijk onderwijs. Vraag studenten die daar rondlopen eens waarom zij die studie hebben gekozen. Kijk ook om je heen naar wat familieleden of anderen hebben gestudeerd. Wat levert hun ervaring je op?

3. Vergelijk een paar opleidingen

Als je veel opleidingen hebt gezien in verschillende steden, dan weet je daarna waarschijnlijk al een beetje wat je wel en niet aanspreekt. Vergelijk een paar opleidingen die passen bij wat jij belangrijk vindt. Je kunt een meeloopdag doen bij twee of drie opleidingen. Zoek ook uit welke vakken je precies gaat krijgen. Sluit dat aan bij je wensen?

4. Beslis

Weeg de opties af. Je beslist welke opleiding op dit moment het beste bij je past. De beslissing komt meestal vanzelf als je voldoende weet van jezelf en diepgaande informatie hebt over de studies die je aanspreken. Als je blij en energiek van je beslissing wordt, is het meestal de goede keuze. Gebeurt dat niet of blijf je twijfelen, neem dan nog wat meer tijd. Wat je ook doet, zorg voor een match tussen jezelf en de studie.

5. Matching/studiekeuzecheck

Nadat je een beslissing genomen hebt, willen enkele onderwijsinstellingen dat je ervaart of die keuze goed is geweest via matching of een studiekeuzecheck. Je wordt daarvoor automatisch uitgenodigd als dit een verplicht onderdeel is van je inschrijving. Heb je matching gedaan en twijfel je daarna over je keuze?

KEI STUDIEKEUZE KAN ONDERSTEUNEN BIJ HET MAKEN VAN EEN KEI PASSENDE STUDIEKEUZE.

Klik door naar Kei studietrajecten